A Travellerspoint blog

De andere kant van de rivier en de laatste weken BA

Hoofdblogger: Bouke

sunny 35 °C
View Zuid-Amerika on Sanne.A's travel map.

Nadat we de laatste blog geschreven hadden, stond er een druk weekend op het programma samen met mijn ouders. We begonnen die avond met een tango-show. Op aanraden van een klasgenoot van Sanne durfden we mijn ouders mee te nemen naar een show genaamd Tramatango. Dit is geen klassieke tango-show, zoals die eindeloos vaak hier voor toeristen wordt opgevoerd, maar een show waarin moderne dans die uit tango voort is gekomen en de afrikaanse wortels van de tango allebei hun plek hebben. Ik was nog nooit naar een echte dansshow geweest en de tango had ook nog niet echt mijn hart veroverd, maar deze show wel. Het leek me allemaal heel origineel, intens en echt. Ik heb er heel erg van genoten.

Lies en Andrew: Voor ons was het super om Sanne en Bouke weer te zien. Voordat we samen met Sanne en Bouke een beetje mee gingen backpacken naar Uruguay hebben we al heel wat van de enorme stad Buenos Aires gezien. Buenos Aires heeft vele wijken met ieder een eigen sfeer en mooie bezienswaardigheden. Het verkennen van de stad ging anders dan we gewend waren, want we hadden één en vaak twee gidsen die ons de weg wezen en tekst en uitleg gaven. Het leiden beviel ons prima. Ook prima waren de heerlijke tropische temperaturen (vooral vergeleken met de ijskou van Nederland). Ons hotel zat aan de beroemde Avenue de Mayo dat uitkomt op Plaza de Mayo. Het plein van de Dwaze moeders en Evita. Naar Plaza de Mayo was het 5 minuten lopen, tenminste als het meezat bij het oversteken van de ‘twintig’ rijstroken tellende Avenue 9 de Julio (vanuit onze hotelkamer keken we op 9 de Julio)! Onze foto’s geven goed weer wat we gezien, gegeten en genoten hebben, dus als je dat wilt zien en horen kom even langs! De foto in Reserva Ecologica geeft goed weer hoe de zon op ons neerscheen!

[Hier alvast een voorproefje van Andrew's foto's:]

DSC_2082.jpg

DSC_1957.jpg

DSC_1941.jpg

DSC_1115.jpg

DSC_1049.jpg

DSC_2128.jpg

De volgende volgende ochtend, op vrijdag, vertrokken we met de boot naar Colonia del Sacramento. Dit is een klein Uruguayaans stadje aan de overkant van de rivier dat als Portugese enclave ontstond en door smokkelen rijk werd. Het oude centrum van het stadje is redelijk intact en heel mooi gelegen langs de rivier. Het is er heel rustig en pittoresk en dus een heel prettige afwisseling van het hectische Buenos Aires. We hebben er lekker rondgehangen, want het was echt te warm om veel te doen.

Deze rivier is trouwens de Rio de la Plata en is gigantisch wijd. Vanuit BA kan je Uruguay niet eens zien liggen! Het is 50 km van BA naar Colonia en drie uur met de trage boot die we hadden. Maar dat is nog niet eens het breedste gedeelte van de river. Bij Montevideo wordt dat ding wel een kilometer of 200 breed. Tijdens een prachtige zonsondergang in het idylische Colonia kwamen we er trouwens achter dat je BA wél zag liggen vanaf de andere kant, in de vorm van een miniatuur skylijntje van thuis.

DSC_1402.jpg

DSC_1426.jpg

DSC_1474.jpg

DSC_1475.jpg

Lies en Andrew: Vanaf de boot kon je achteruitkijkend genieten van de skyline van BA. Sanne en ik (Andrew) hebben dit vereeuwigd met onze fotocamera’s. Colonia heeft een vuurtorentje waar het bovenop genieten was van een mooi uitzicht over Colonia en het riviertje. Het was tevens lekker verkoelend. De nacht in Colonia was letterlijk een hete, want zonder airco kondigde zich bij 30 graden de hele nacht een onweersbui aan.

Op zaterdag zijn we met de bus verder gegaan richting Montevideo. Dit is een behoorlijk grote stad, maar deed meteen al een stuk rustiger aan dan de grote broer in Argentinië. Veel minder verkeer, veek minder hoogbouw en veel minder hectiek. De stad doet niet heel erg welvarend aan, omdat het een beetje rommeltje is. Er staan hele mooie gebouwen, maar dat wordt afgewisseld door Oostblok-architectuur. We konden de hele stad rond in een middagje, dus erg groot is het niet en de musea leken ons ook niet al te interessant. Toch deed de stad wel heel charmant aan. Bovendien hebben we lekker vis gegeten langs de zee/rivier (het verschil is hier echt niet meer te zien). Zondag hebben we een markt bezocht waar zo'n beetje alles verkocht werd, van huisdieren tot boeken en van fruit tot videobanden (voor Janneke). Ook zagen we GTA Uruguay, voor de liefhebbers.

DSC_1490.jpg

DSC_1493.jpg

's Avonds hadden we kaartjes gekocht voor het 'Gala de Cornaval'. Een viering van zoveel jaar carnaval in Montevideo. Sowieso vieren ze in die stad het langste carnaval van de wereld: twee hele maanden lang. Na een mislukt carnaval-avontuur in Gualeguaychu, een paar weken geleden, dus tijd voor poging twee. Alleen... was het werkelijk verschrikkelijk. Mijn excuses voor de arme stakkers die allemaal best wel goede stemmen hadden, maar het enige wat ik voel als ik naar een stelletje volwassen mensen in felgekleurde flauwe pakjes zit te kijken die liedjes zingen en niet heel sierlijke dansjes uitvoeren... is plaatsvervangende schaamte. Ik had een beetje gehoopt dat carnaval hier een sexy feest zou zijn, compleet anders dan het lallende feest dat het thuis is. Maar ik geloof dat ik inmiddels kan zeggen dat carnaval me universeel niet zo ligt. En waarschijnlijk is het weer een heel ander verhaal als je naar dé carnavalsoptocht in Rio de Janeiro zo gaan, maar ik heb mezelf beloofd (voorlopig) geen geld (en moeite) meer uit te geven aan het feest. Ik heb het geprobeerd!!! :)

Lies en Andrew: Ondanks dat wij ooit iets met carnaval hadden (we kregen tijdens carnaval namelijk verkering) was dit carnavalsgala ook niet aan ons besteed. Dus gauw maar een lekker terrasje met een lekker fles wijn gepikt.

DSC_1509.jpg

Uruguay lijkt heel erg veel op Argentinië en vooral de provincie Buenos Aires: uitgestrekte pampa's, een voorkeur voor gegrild vlees en tango (ze beweren dat de beroemdste tangozanger een Uruguayaan is) en gauchocultuur. Het kleine broertje weet zich dus niet erg te onderscheiden en het doet dus een beetje aan als een slap aftreksel. Een paar grote voordelen zijn echter de goede stranden, de vis en de rust in zo'n mooi stadje als Colonia.

Hehe, slap aftreksel van Buenos Aires. Tsja, we hebben het ook wel omschreven als een soort tussenvorm van het klungelige van Assunción, en het culturele van Buenos Aires. De stad haalt het inderdaad niet bij onze thuisstad, iets wat fijn is om je te realiseren en je met frisse ogen laat kijken naar een stad die inmiddels redelijk gewoon is geworden. Maar het is natuurlijk niet helemaal eerlijk tegenover Montevideo om vergeleken te worden met BA, wat volgens mij zo'n beetje de leukste stad van Zuid-Amerika moet zijn. Nee, hartstikke leuk om geweest te zijn. En Montevideo, die naam alleen al...

Lies en Andrew: Om helemaal een goed beeld en gevoel van Montevideo te krijgen was misschien de tijd te kort. De markt op zondag was zeer authentiek en daarom vonden we dat erg leuk..

De middag na terugkeer vertrokken mijn ouders weer richting Nederland. En ik kan niet zeggen dat ik ze er om beneed: van over de dertig graden naar vriestemperaturen, dat moet pittig zijn geweest. Helaas was het afscheid nog wat gehaast ook, want hun vliegtuig bleek een uur eerder te gaan. En toen stond ik weer in mijn eentje op het vliegveld... Het was voor mij echt geweldig dat ze langs zijn geweest en ik ze niet echt een half jaar heb moeten missen. Het was echt heel een leuke ervaring om ze een vreemde stad zo ver van huis te kunnen laten zien en ze in het algemeen Argentinië laten ervaren, zover als dat mogelijk is in Buenos Aires. Het was echt een week genieten. Nog een paar leuke musea gezien, lekker eten en wijn drinken.

Inderdaad hartstikke leuk om visite gehad te hebben. Even de expert uithangen in de stad die je eigenlijk zelf nog elke dag een stukje aan het verkennen bent. Ik ben vanwege mijn cursus spaans overdag iets minder meegegaan dan Bouke, maar heb des te meer genoten van alle gezellige avondjes met lekker eten en soms nog lekkerdere wijn. De cursus is trouwens inmiddels afgerond. Terwijl Bouke zijn ouders terugbracht naar het vliegveld had ik een mondeling en schriftelijk examen. Beide te makkelijk voor woorden en dus ook ruimschoots gehaald. Nu ben ik de trotse bezitter van een heel klungelig klein papiertje dat een certificaat moet voorstellen.

Lies en Andrew: Het was enorm leuk en vertrouwd om met je eigen kind en zijn geliefde op stap te zijn in geweest BA en Uruguay, maar het blijft moeilijk te bevatten dat het op 12.000 km van huis is. Maar het was meer dan de moeite waard. Onze terugreis was een beetje hectisch, o.a. doordat we gehaast aan de terugweg begonnen en een zeer avontuurlijke overstap in Rome. Sanne en Bouke bedankt voor een mooie, heerlijke (eten en drinken?) en gezellige tijd.

Maar na een week iedere avond uit eten en flink de toerist/reisleider uithangen, was de pap ook wel een beetje op. Het weer sloeg ook flink om toen ze vertokken. We hebben heel veel regen en onweer gehad. Dat betekent dat we vorige week behoorlijk rustig aan hebben gedaan. We hebben twee mislukte bezoeken achter de rug. Eentje aan het Museo Xul Solar, van de beroemdste schilder uit Argentinië en de tweede aan de Feria de Mataderos, wat een markt is waar ook gaucho-demonstraties en dergelijke gegeven zouden worden. De eerste was gewoon een maand dicht en bij de tweede vonden ze het weer te slecht. Wel zijn we naar Luján geweest. Dat is het grootste bedevaartsoord in Argentinië. De stad ligt op anderhalf uur met de bus van BA, dus dat maakt een pelgrimage ideaal. Er staat hier een enorme kerk en nog wat oude gebouwen rond een plein. Helaas was het grootste museum ook al dicht (het is hier zomer), maar we zijn de kerk in geweest en hebben ons in een transportmuseum kunnen vergapen aan lijkkoetsen.

DSC_1546.jpg

Verder stonden op de lijst van laatste dagtripjes nog Tigre en La Plata. Tigre is een klein stadje dat in de delta van de Río de la Plata ligt. Het is omgeven door water en het centrum van een streek waar veel Porteño's (inwoners van Buenos Aires) een buitenhuisje hebben. Al het transport gaat hier via het water, er zijn dan ook geen wegen. Je adres is een nummer langs de rivier waar je huis langs staat, je hebt je eigen aanlegsteiger en er vaart een soort bus langs de meeste huizen. We zijn in dit gebied naar een eiland geweest waar je mooi kunt wandelen. De huizen zien er leuk uit en zijn gelegen tussen heel veel tropisch groen. We hebben er een mooi stukje gewandeld en zijn daarna op een terrasje aan het water gaan zitten. Heerlijk om even uit de stad te zijn, want het is in de delta lekker rustig. Tigre zelf is een klein rustig stadje met heel aardige gebouwen staan en een lange boulevard. Langs de boulevard staan de gebouwen van de roeiclubs, vrij decadente plekken, en aan het eind het oude casino dat nu een museum is. Tigre was vroeger duidelijk de speelplek voor de rijke Porteño's.

Nou, stukje wandelen. Ik zou het niet zo willen noemen. Het weer was inmiddels trouwens omgeslagen naar vollop zon, blauwe luchten en niet al te heet. Eindelijk eens echt lekker weer dus! Alleen de modder van de week ervoor lag er ook nog, waardoor ons 'wandelingetje' een heuse survialtocht werd met blote voeten door de modder. We gaven het snel op en kozen toch liever voor een Quilmes-biertje in de zon met andere toeristen die de modder niet zo zagen zitten.

DSC_1586.jpg

We moesten deze week nog eens een goed rondje door Retiro maken, want we hadden dit stadsdeel nog overgeslagen. Retiro ligt net boven het winkelcentrum vormt samen met Recoleta de plek waar de rijken eind negentiende eeuw naar uitweken. Hier staan dus ook veel grote paleizen, zoals het Palacio Paz en het Palacio San Martín. Alles in Retiro is gelegen rond het Parque General San Martín. Hier ligt het grote treinstation en een van de eerste wolkenkrabbers van Zuid-Amerika, het Edificio Kavanagh. Achter de wolkenkrabber ligt ook nog een vrij overdadig gedecoreerde kerk, de Basilica Santísimo Sacramento. De laatste twee gebouwen zijn in opdracht van twee rijke dames gebouwd. De rijke dames waren geen vrienden en er wordt gezegd dat de wolkenkrabber expres precies voor de kerk is geplaatst.

DSC_1617.jpg

DSC_1642.jpg

Tot slot: La Plata, een grote stad die ruim honderd jaar geleden gesticht is als nieuwe hoofdstad van de provincie Buenos Aires, toen de stad Buenos Aires hoofdstad van het land werd. De stad is helemaal op ontwerp gebouwd. Het wegenpatroon valt daarbij erg op, want dit bestaat niet alleen uit de gebruikelijke blokken, maar ook grote diagonale wegen die de blokken doorkruisen. Over het algemeen werkt dat heel verwarrend en het wordt niet echt als een succesvol experiment beschouwd. Het andere opvallende zijn de grote pleinen op een lijn in het midden van de stad liggen. Daaraan liggen de verschillende overheidsgebouwen die de stad bijzonder maken. Deze gebouwen zijn ontworpen door allerlei grote architecten en behoorlijk aan de monumentale kant. Zo staat er een enorme neo-gotische katedraal, het stadhuis en een groot theater dat inmiddels is omgevord tot een betonblok. In een groot park aan de rand van het centrum ligt ook nog een vrij goed wetenschapsmuseum. Hier zagen we weer dinosaurusskeletten, grote uitgestorven beesten en dit keer ook pre-columbiaanse kunst. Tussen de monumentale gebouwen zag de stad er wel verwaarloosd uit. Van het monumentale karakter vond ik nog maar weinig over.

Dat was de laatste week in Buenos Aires. We hebben de laatste dingen in de stad en er omheen nog kunnen zien, maar het is een drukke week geweest. Nu hebben we ons appartement opgeruimd en zijn we klaar om morgen te vertrekken. We gaan waarschijnlijk nog naar het Chinese nieuwjaar in de Chinatown van Buenos Aires. Oh ja, en vanavond nog een lekker wijntje drinken als afscheid van de stad. Dan is het op naar Córdoba en verder naar Bolivia.

Posted by Sanne.A 10:21 Archived in Argentina

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Jeuj, Bolivia! Heel veel plezier daar, pas op voor afzetters bij Uyuni en neem warme kleren mee! :-)

by Els

Weer met veel plezier jullie ( 6 man ) blog gelezen, vooral het moderne tango verhaal. Was mijn favoriete dans in mijn jonge dagen op de gold medal club in Voorburg. Al de foto's waren als van ouds en het was great, Bouke, dat jou ouders er waren en jullie samen zoveel hebben gedaan. Nu het is op naar Bolivia en daarna Peru. Ik hoop dat in Peru het treintje weer gaat, het is een reuze belevenis. Ik ga volgende week voor een maand naar Spanje en kan pas in April op volgende blogs reageren. Ik hoop dat jullie weer meer avonturen beleven, keep tracking.
Bill Senden

by bill senden

Jeetje,

dat klinkt goed daar! Kan al bijna niet meer wachten om BA te zijn;) Hier in Peru ook alles nog relaxt. Hier dachten we afgelopen zaterdag naar carnaval te gaan, bleek dat ze 14 februari Valentijnsdag vieren...hehe.
Anyway,ik ga hier rond 12 maart weg, dus wellicht komen we elkaar nog ergens in Peru tegen. Heel veel plezier in Bolivia!
Joyce

by Joyce

Hoi, net gisteren een hele mooie ansichtkaart van jullie gekregen uit het schone Rio de Janeiro; dank jullie wel! De post heeft duidelijk wel 'n Latijns-Amerikaans tempo aangenomen, of 't heeft ermee te maken dat er een poststicker van Nieuw-Zeeland op zit...?? Ook aan jullie een heel mooi 2010 ;-) te beginnen in het schone Bolivia. Groetjes Kristian.

by Kristian

Ik krijg er behoorlijk spijt van dat ik jullie niet op ga zoeken! Damn, wat ziet dat er goed uit vanuit een inmiddels regenachtig NL! Maar goed, de scriptie gaat met sprongen vooruit en dat is ook wat waard. Ik mail snel voor een skype-date, als dat nog gaat nu jullie weer aan het rondreizen zijn. Enjoy! Xxx

by Anouk

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint