A Travellerspoint blog

¡Hace mucho calor!

Hoofdblogger: Sanne

sunny 35 °C
View Zuid-Amerika on Sanne.A's travel map.

We zitten inmiddels alweer ruim een maand in Buenos Aires en ik zou haast vergeten dat er een backpack in de kast ligt die straks weer veelvuldig gebruikt gaat moeten worden. Ik kan wel zeggen dat we redelijk gesettled zijn en de stad redelijk goed kennen. We hoeven bijvoorbeeld niet meer spasitisch met een kaart bij te houden of de taxichauffeurs ons afzetten, maar hebben eigenlijk altijd wel redelijk een idee waar we zijn en hoe we het snelste thuis zouden moeten komen. Trouwens, we nemen meestal gewoon een bus en zoeken dan met onze zeer gecompliceerde ´guia T´ (busboekje) uit welke van de 100en buslijnen we moeten hebben. Mijn telefoonboek staat inmiddels redelijk vol met mensen die we altijd kunnen bellen om een fles wijn te delen in weet-ik-het-welke hippe bar.

Naast alle rozengeur en manenschijn van pinguïno's rode wijn, lappen vlees en tangodansers beginnen er echter wel wat scheurtjes te ontstaan in ons perfecte beeld van deze stad. Ik begin zelfs een beetje te vrezen dat Buenos Aires een stad is waar je instant verliefd op wordt, maar die daarna langzaamaan steeds minder leuk wordt. Sowieso is daar datgene wat ons dag en nacht bezig houdt: het weer. En in tegenstelling tot jullie belachelijke winter, is het hier gewoon een heel vervelend hete zomer. De temperatuur komt 's nachts niet onder de 25 graden en stijgt overdag tot rond de 35, met gevoelstemperaturen van tegen de 40. En waar die temperaturen in een droog klimaat nog niet zo erg zijn, is het hier gewoon niet meer te doen om dingen te ondernemen.

Het lijkt ook niet goed te gaan met B.A. op het moment. In 2001 is hier een grote financiele crisis geweest met als belangrijkste kenmerk de devaluering van de peso. Voor buitenlanders was dit een groot feest, want Argentinie werd plotseling een low budget vakantiebestemming. Voor de Argentijnen was het iets minder leuk, aangezien al hun spaargeld overnight 10 keer zo weinig waard was geworden. Ook nu heeft die crisis nog z'n gevolgen. Er is al jaren sprake van hyperinflatie en alle mensen bewaren hun spaarcentjes onder hun matrassen, wat er (1) voor zorgt dat de overheid totaal geen inzicht heeft in hoeveel geld er in het land aanwezig is, en (2) dat er flink veel gewapende overvallen bij mensen thuis voorkomen. Op het moment lijkt de inflatie wel een soort dieptepunt (of hoogtepunt) bereikt te hebben en iedereen is erg nerveus. Mijn universiteit is vlak bij de centrale bank en daar staan praktisch altijd demonstrerende mensen en cameraploegen. Het aantal demonstraties over Avenida de Mayo is ook niet meer te tellen. Vooral het blokkeren van de 14-baansweg '9 de Julio' is een geliefde bezigheid van demonstranten. En als we Bouke's ouders mogen geloven (daarover straks meer, maar die zitten daar in een hotel) gaat het er af en toe ruig aan toe met ijzeren staven en al.

Daarnaast blijven Argenijnen lastig te ontmoeten en te doorgronden en lijkt de cultuur toch wel wat eenzijdig te zijn: "jahaaa, jullie houden van vlees eten en wijn drinken... jahaaaa". In combinatie met het weer en de stijgende criminaliteit gaat het dus toch wel steeds meer kriebelen om die backpack uit de kast te pakken en verder te trekken. Maar nu moet ik toch heel snel dit negatieve beeld weer flink naar de positieve kant bijstellen. Want even voor de duidelijkheid: we hebben het hier nog prima naar ons zin. Ik kom alleen steeds meer tot de conclusie dat dit gewoon niet de stad van mijn dromen is en ik hier niet veel langer dan deze 2 maanden zou hoeven zijn. Maar dat hoeft ook helemaal niet om hier een hele leuke tijd te hebben.

Zoals hieronder te zien is, zijn er ook nog veel mooie dingen te bezoeken in Buenos Aires. Argentijnen hebben een vreemde fascinatie met de doden. Dat uit zich het sterkst in de Necropolis die de begraafplaats in Recoleta wel genoemd mag worden. De meeste grote Argentijnen liggen hier begraven, in tombes die de rest van de architectuur in de stad een beetje schamel doen lijken. Kleine kapelletjes met uitgebreide decoratie, koepels, pilaren, beelden en zelfs palmboompjes. De bekendste Argentijnen die hier liggen zijn een bende presidenten (Mitré, Irigoyen en Sarmiento o.a.), een nobelprijswinnaar, sporters, poëten, generaalse en... Evita! Zij is de hoofdatractie. De vele Argentijnen die heel, heel erg van haar houden, gaan rustig een kwartiertje in de rij staan om met haar tombe op de foto te kunnen.

DSC_1211__Large_.jpg

DSC_1212__Large_.jpg

DSC_1193__Large_.jpg

Mijn cursus spaans is inmiddels alweer praktisch afgelopen. Het was ontzettend leuk om te doen. Niet alleen omdat ik inmiddels een redelijk woordje spaans spreek, en ik dus niet meer constant vragend naar Bouke hoef te kijken, maar vooral omdat het een hele leuke gevarieerde groep was, waarmee ik veel gedaan heb ook buiten lestijden om. We hadden ook erg veel geluk met onze Carolina: onze hele aardige en goede docente. Aanstaande maandag heb ik mijn tentamens en dan hebben we daarna nog twee weken om hier de laatste dingen te bekijken voordat we richting Bolivia vertrekken.

(Mijn moeder's kerstpakket: )
DSC01965__Large_.jpg

Deze week was trouwens ontzettend leuk. Bouke's ouders zijn 'op visite' en dat gaf ons een goede reden om eens een flinke inhaalslag te maken met het bezoeken van musea en dergelijke in deze stad. Want stiekem stond ons toerisme-gehalte op een erg laag pitje de laatste tijd onder het motto "het is warm, dat komt wel". Zo hebben we het Evita-museum, het museum voor decoratieve kunst, de botanische tuin en de manzana de las luces bezocht. Maar ook zijn we bijvoorbeeld weer even de toerist uit gaan hangen in ons eigen wijkje: San Telmo. Verder zijn we (beschamend) vaak getrakteerd, maar dat mogen we eigenlijk niet zeggen... Het was in ieder geval fantastisch en ik heb ontzettend lekker gegeten. Maar arme arme arme Lies en Andrew... want had ik al gezegd dat we hier alleen nog maar gevoelstemperaturen van tegen de 40 hebben overdag? En dat 'overdag' 's ochtends vroeg begint en aanhoudt tot ver in de avond?

Het was geweldig om mijn ouders weer te zien en heel grappig om zulke bekende gezichten zo ver van huis te zien (bij Sanne ben ik dat natuurlijk al lang gewend). Mijn ouders lijken het prima naar hun zin te hebben. Ze zijn in ieder geval behoorlijk actief, ondanks de hitte. Ik loop zo veel mogelijk met ze mee om dingen te laten zien. Het is leuk om de stad nog een keer goed te bekijken. Zoals Sanne al zei, komen we op die manier bij bezienswaardigheden die we nog 'uitgesteld' hadden en het is leuk om die dingen aan te wijzen die we zelf ook interessant vonden. Ze hebben nu praktisch de hele stad gezien en we hebben in aardig wat lekkere restaurantjes gegeten, dus ik denk dat we het wel een geslaagde week kunnen noemen. En nu op naar Uruguay!

DSC_1230__Large_.jpg

DSC_1219__Large_.jpg

DSC_1237__Large_.jpg

DSC_1265__Large_.jpg

Maar goed dat we morgen naar Uruguay gaan (yeah!) voor een weekendje, want morgen wordt het hier nog heter dan het de laatste tijd geweest is. We pakken morgen om 9.30 de boot naar Colonia aan de andere kant van de Rio de la Plata, de rivier die zo wijd is dat je er 3 uur over kan doen om m over te steken. Na een dag en een nacht in Colonia pakken we zaterdag de bus naar Montevideo om vervolgens zondagavond weer de boot terug te pakken. Ik heb er erg veel zin in. Ten eerste om de hitte en vervuiling van deze stad even te ontlopen, maar toch vooral omdat ik alleen fantastische verhalen heb gehoord over beide steden. Op naar 4 nieuwe stempels in ons paspoort. :)

Posted by Sanne.A 11:02 Archived in Argentina

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Kortom, eigenlijk doen jullie het precies goed: er twee maanden zijn als meer niet nodig is! Ik ben super benieuwd hoe jullie crossborder tripje was. En het moet heerlijk zijn om te weten dat je afscheid van Buenos Aires alleen maar betekent dat er weer twee maanden avontuur liggen wachten.

Liefs!

by Nora

Lang leve Sanne en Boukes perfecte timing! En dat jullie de Zuid-Amerikaanse criminelen best aankunnen hebben jullie al eerder bewezen, dus dat is ook te overzien. ;) Mooie foto's trouwens, die kunnen zo in een toeristenboekje. Hoe zit het trouwens met jullie tango-kunsten?! Xxx

by Anouk

Kunnen we niet een beetje mixen met het weer. Ik ben het al spuugzat die kou, sneeuw, regen, gladheid enz. Maar jullie verhaal brengt de zon weer een beetje terug. Lijkt me heel gaaf om een weekendje over te steken naar Uruquay. Wacht weer met spanning af naar de volgende blog. Die foto's zijn geweldig mooi.
Groetjes van uit limburg

by ineke

Was al op de uitkijk voor een nieuwe blog. Je moeder,maakte mij erop attent dat er weer een vervolg verhaal was. Met plezier gelezen, het Campo Santo was als een copie van Genua. Jullie foto"s typeren prima de stad BA, maar ik geloof dat je er na twee maanden genoeg van krijgt, dus op naar Bolivia. Peru zal moeilijk worden, er is veel beschadigd. Wanneer jullie terug zijn in ons koude kikkerlandje moeten jullie proberen al de blogs en foto's in boekvorm uit te geven, het is beter dan Lonely Planet.

by Bill Senden

Wat klinkt het allemaal gezellig wat jullie doen. En er is zoveel moois te zien. Fijn voor Bouke dat zijn ouders op bezoek waren. Dat is toch heel apart. En ik ben heel benieuwd naar jullie weekend uitstapje. Heerlijk op alles te lezen het geeft een gevoel dat je erbij bent. En dan die prachtige foto's.
Liefs Ineke

by ineke

Heb weer genoten van jullie verslag. Wat kunnen jullie beeldend schrijven, en dan met die prachtige foto's erbij. Fantastich. Ben nu heel benieuwd naar jullie weekenduitstapje.
Liefs Ineke

by ineke

Helemaal leuk weer, jullie blog! In de winter die we op dit moment hier in Nederland hebben kan ik me nog steeds niet voorstellen dat je ooit genoeg krijgt van 40 graden, maar als je er middenin zit is dat waarschijnlijk anders. Op naar Bolivia, doe Asha de groeten! :-)

by Els

Ola! Mooi genuanceerd verhaal weer, zowel jullie enthousiasme als toch ook de mindere kanten zijn erg invoelbaar. En Bouke, gaaf hè, om je ouders aan de andere kant van de wereld rond te kunnen leiden alsof het je thuis is :-D Hopelijk zijn zij niet voor demonstrant aangezien en hebben ze de ijzeren staven kunnen ontwijken?
Ben benieuwd ook naar jullie Uruguay belevenissen, kom maar op met die verhalen! ;-)
Groetjesss

by Bas

Wat gaat de tijd snel! Superleuk om de verhalen weer te lezen en de foto's te zien. Had toch ook wel foto's van de kaas willen zien...hihi!O ja, over onze kerstpakket bijdrage: als jullie thuis komen hebben we nog MEER...xNon

by Non

Hoi Sanne en Bouke

Wat een leuke foto's en verhalen, je zou zo zin krijgen om ook te gaan reizen.
Geniet er nog heel veel van.

Groet Hans en Agnes

by Agnes van Eck

hey sanne, mooi verhaal! hoe gaaf dat jullie in san telmo wonen! vond ik echt een van de leukeste wijken in BA. leuk dat jullie naar urugay gaan, hopelijk is het daar wat aangenamer weer (40 graden is echt niet te doen!!)... geniet van jullie tripje!
xx

by Asha

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint