A Travellerspoint blog

Twintig dagen Buenos Aires

Hoofdblogger: Bouke

sunny 32 °C
View Zuid-Amerika on Sanne.A's travel map.

Inmiddels zijn we in totaal zo´n twintig dagen in Buenos Aires en de resultaten zijn er: we hebben vrijwel alle leuke wijken van de stad verkend, een groot deel van de musea bezocht en we hebben een sociaal leven opgebouwd. Bij dat laatste is het internet van grote waarde. We hebben een forum gevonden waarop veel mensen zitten met hetzelfde probleem als wij. Zij hebben ook moeite om op de ´gewone´ manier kennissen op te doen in Buenos Aires, dus dan zijn afspraken snel gemaakt.

Het eerste resultaat was een hele leuke oud en nieuw. We werden op oudjaarsdag nog uitgenodigd om mee te doen aan een barbecue op het dakterras van een bed & breakfast in Palermo. We hoefden alleen drank mee te nemen, voor het eten werd gezorgd. Bij de berbecue waren vrienden van het echtpaar dat de B&B runt, gasten en een paar mensen die via internet waren uitgenodigd. Een barbecue is de beste manier om oud en nieuw hier te vieren. Zo doen de Argentijnen het namelijk vaak ook. Het is natuurlijk volop zomer hier en je hebt meteen een mooi uitzicht op het vuurwerk. De hoeveelheid vuurwerk die ze hier afsteken is een stuk minder groot, maar ik kreeg er toch het oud en nieuw-gevoel een beetje van, ondanks de temperaturen. Na de barbecue zijn we met één van de andere gasten uit geweest, dus ook dat deel van de avond is geslaagd. Het is geen spetterende avond uit geworden, maar we hebben een leuk uitgaansgebied verkend en een boel leuke mensen leren kennen.

DSC01948__Large_.jpg

Ik wil toch wel even vermelden dat we nu wél tot zonsopkomst uit zijn geweest. :) En das hier wel een stukje makkelijker dan in Nederland met oud en nieuw... maar toch. ´s Ochtends om zes uur, na nog een klein rondje over Plaza Dorrego, vlak bij ons huis, gingen we naar bed.

De wijken die we bezocht hebben zijn heel uiteenlopend. We zijn inmiddels in de meeste wijken geweest en dat hebben we lekker chaotisch gedaan. Om de blog iets minder chaotisch te maken, heb ik het hieronder samengevat.

Iets ten noorden van het centrum liggen Retiro en Recoleta. Dit zijn van oudsher de wijken voor de elite van Buenos Aires. Tijdens de grote boom aan het eind van de negentiende eeuw zijn hier de grote stadspaleizen gebouwd. Ook vind je hier veel up-scale voorzieningen, zoals kunstgaleries, boetieks van grote modeontwerpers en culturele centra. Het meest interessante vond ik het Museo Nacional de Bellas Artes, het museum in Buenos Aires met de grootste collectie van vooral Europese kunst. Het museum doet niet onder voor veel Europese musea, vooral omdat er veel beelden van Rodin en franse negentiende-eeuwse schilderkunst te bewonderen zijn. Bovendien is het gratis, dus hebben we de bovenste verdieping met Zuidamerikaanse kunst maar even laten zitten en gaan we die nog een keer bekijken. We moeten sowieso nog terug naar Recoleta, want de begraafplaats daar hebben we moeten laten schieten vanwege regen. En dat is de grootste atractie in de wijk. Wel hebben we een bezoek gebracht aan een van de mooiste boekwinkels waar ik ooit ben geweest. El Ateneo is gevestigd in een oud theater en ziet er schitterend uit. Heel leuk om eens te bezoeken, hoewel er weinig leuke Engelse titels in het assortiment te vinden waren.

In de reisgidsen wordt de boekwinkel zelfs schaamteloos ´de mooiste boekwinkel van de wereld´ genoemd.

DSC_1161__Large_.jpg

Voor het weekend zijn we nog naar het Mueso de Arte Hispanoamericano Isaac Fernández Blanco geweest in Retiro. Dit museum is in een heel mooi stadspaleis gevestigd. Het stadspaleis is heel toepasselijk in een Zuidamerikaanse stijl gebouwd, in tegenstelling tot veel paleizen in Franse stijl. Vooral het zilverwerk uit Potosí was interessant, maar verder heb ik erg genoten van het gebouw zelf.

De wijk Belgrano is een van de meer afgelegen wijken van het ´centrum´ (een nogal rekbaar begrip in Buenos Aires). Het is een van de rustigere wijken, met een paar aardige musea en het Chinatown van Buenos Aires. Wij bezochten het Museo de Arte Español Enrique Larreta. Een klein museum dat begon als een particuliere collectie. Een rijke Uruguayaan liet aan het begin van de twintigste eeuw een flinke collectie Spaanse kunst overkomen. De collectie bestaat vooral uit religieuze kunst. Ook dit museum is gevestigd in een oud stadspaleis en uiteindelijk bleek dat het meest interessant van het hele bezoek. Het Chinatown van Belgrano bleek ook niet zo heel interessant te zijn. Het is namelijk heel klein: een straat van drie blokken.

La Boca is de grote arbeiderswijk van het centrum. Het is de enige wijk ten zuiden van San Telmo en staat bekend als een beetje gevaarlijk. In La Boca zijn twee grote atracties: het voetbalstadion van Boca Juniors en een klein straatje met geverfde huizen. Dat laatste schijnt een oude traditie te zijn in de wijk. Dat blijkt ook wel als je er rond loopt. Alleen zijn het meestal oude vervallen gebouwen waar de verf vanaf bladdert. In El Caminito, zoals de straat heet, zijn de kleuren fel en de gebouwen goed onderhouden. Het is dan ook een grote toeristenbende in en rond de straat. Het beviel ons daarom niet zo. Las Bombonera, zoals het stadion van Boca Juniors wordt genoemd, is ook geverfd in de klueren geel en blauw. Dat zijn natuurlijk de kleuren van Boca Juniors, één van de grootste clubs van Argentinië. We willen heel graag een wedstrijd van deze club gaan bezoeken, maar de competitie ligt nu stil, dus we moeten nog even wachten.

DSC_1177__Large_.jpg

DSC_1168__Large_.jpg

´Een grote toeristenbende´ geeft trouwens nog niet helemaal goed weer hoe het er uitzag. Het was eigenlijk meer een groot circus, met overal busladingen vol toeristen, rijen van veel te dure restaurants en overal felle kleuren. Meer een circus eigenlijk. Wij werden spontaan dankbaar dat de rest van BA niet zo is.

In Caballito is in het weekend een boekenmarkt te vinden. Wij dachten dat dit een mooi excuus was om deze wijk aan het eind van de metrolijn te bezoeken. Ook hier bleek echter het aanbod aan Engelstalige boeken minimaal. Gelukkig hadden we nog een andere goede reden voor ons bezoek: het museum voor natuurwetenschappen. Een mooi museum met overblijfselen van allerlei dieren en geologische resten. Het meest spectaculair waren de dinosaurusskeletten en de uitgestorven reuzedieren. Er waren in Zuid-Amerika allerlei reuzevarianten van heel normale dieren. Zo was er de reuzeluiaard, die we al in het zuiden van Patagonië tegenkwamen. maar ook een stel reuzehamsterachtige beesten en reuzegordeldieren. Vrij bizar.

Afgelopen weekend zijn we voor het eerst de stad uit gegaan. In Gualeguaychú, een paar uur buiten Buenos Aires, is het grootste carnaval van Argentinië te vinden. We hadden besloten daar te kamperen voor twee nachten en een beetje rond te kijken. Op het eerste gezicht was het een leuk stadje. Het deed heel tropisch aan en er is een boulevard (costanera) waar je kunt eten, drinken en rondstruinen. Nadat we onze tent opgezet en voorgaande drie activiteiten uitgevoerd hadden, vonden we het om 01.00 wel weer mooi geweest voor de eerste dag (we kwamen ´s avonds om acht uur aan). De andere campinggangers deelden jammer genoeg onze mening niet. Het was een totale feestcamping waar het heel moeilijk slapen was. De volgende dag was dan ook een beetje overleven tot de carnavalsoptocht begon. Die was namelijk om tien uur ´s avonds in een soort stadion. Overdag hebben we geluierd en de kaartjes voor die avond gekocht. Jammer genoeg sloeg het weer om een uur of zeven compleet om. De warme, zonnige dag eindigde in een enorme tropische regenbui. We hebben het stadje nog gehaald vanaf de camping, maar waren compleet doorweekt. Toen we aan het eten zaten en het nog steeds bij vlagen flink regende en onweerde zagen we de volgende bui al hangen. Op hoop van zegen zijn we nog maar het stadion gegaan, maar daar werd ons vermoeden bevestigd: de carnavalsoptocht was afgelast. Gelukkig konden we ons geld terugkrijgen. Een tweede meevaller was dat onze tent ook deze stortbui redelijk had overleefd. Alles was vochtig, maar we konden slapen en de dag daarna op tijd naar huis. Niet de meest succesvolle trip ooit dus.

Tsja nat waren we dus: zeiknat! Nog even een kleine anekdote daarover: onderweg van de camping naar de Costanera begon het ineens toch wel heel hard te regenen, dus besloten we te gaan schuilen onder een rieten parasol. Dit hielp na een tijdje steeds minder goed en het ging ook steeds harder regenen. De straat veranderde steeds meer in een rivier, en langzaam aan steeg het waterpijl bij onze schuilplaats. Uiteindelijk werden we gedwongen om enkeldiep door dit hele geweld heen te rennen waardoor we in een halve minuut totaal, compleet, helemaal, tot op het bót nat waren.

DSC01962__Large_.jpg

DSC01961__Large_.jpg

En dan na Bouke´s uitgebreide beschrijving van wijken en musea nog even een heel andere kant van ons Buenos Aires avontuur: het dagelijks leven! Ik ben inmiddels begonnen aan een cursus spaans aan de Universiy of Buenos Aires. Gedurende heel Januari, ga ik elke ochtend van 9.30 tot 12.30 naar ´school´. De lessen zijn best leuk en we hebben een hele diverse groep met stuk voor stuk hele leuke mensen. Maar hopen dat ik het laatste gedeelte van de reis dus een stuk beter uit mijn woorden ga komen. Ik merk nu al dat ik steeds minder dingen op Bouke afschuif: ´Goh, Bouke, kan jij even dit en dat vragen aan die persoon? Ik kan dat eigenlijk niet echt.´

Daarnaast hebben we al redelijk wat restaurants bezocht en dat gaat ook niet snel vervelen hier. We zijn gemiddeld met zijn tweeen nooit meer dan 20 euro kwijt en dat is dan inclusief hoofdgerecht,genoeg wijn (1 a 2 flessen, haha), en soms nog een toetje ook, als we niet te vol zitten van al dat vlees. Over vlees gesproken trouwens: vorige week werd ik gemaild door de jongen die ons ook had uitgenodigd voor de oud en nieuw-bbq: of we mee wilden bbqen vanavond. We belanden op een verjaardagsfeestje van iemand die we nog nooit gezien hadden op een dakterras in een wijk waar we nog nooit geweest waren, en nodigden meteen maar een meisje uit dat we de vorige dag hadden ontmoet. Ik vertel dit eigenlijk vooral vanwege de enorme lap vlees die ze in huis hadden gehaald: en dat is Buenos Aires!

DSC01959__Large_.jpg

Posted by Sanne.A 10:28 Archived in Argentina

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

En ik was al geen kampeerfan...
Maar jullie hebben wel weer een avontuur beleefd! Als jullie daar nou mee verder gaan, dan zal ik uitzoeken hoe ik jullie in Holland aan een burgertruttenbestaan kan helpen: onderdak en centen, haha!
Enjoy! xNon

by Non

Op een of andere manier komt het heel erg op mij over als de ultieme reisexperience, al die kleuren, geuren, mensen en mogelijkheden. Super dat ook de vastigheid (muhahaha, wat een gek woord voor twee maanden Buenos Aires) jullie goed bevalt en dat het overschakelen vrij soepel lijkt te gaan. Succes met het Spaans en het vleesch!

xxx

by Nora

Beste Sanne en Bouke,
Alweer een nieuw jaar en zo te horen nieuwe avonturen, compleet anders dan jullie trektocht. Het leven in BA, de mensen, musea en barbies, great. Jullie moeten absoluut het Campo Santo bezoeken, zelfs hier in Genua is het een museum.Een goed idee om Spaans bij te leren, het is wel ander Spaans dan in Spanje. Hier alles okay, een great X.Mas gehad in Engeland en er uitgebreid over gekletst met je moeder.
Bill Senden

by Bill Senden

Oef, dat is nog eens een lap vlees! Misten jullie het frietje keizer karel niet met zonsopgang? xxx vanuit koud Nimwegen!

by Karlijn

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint