A Travellerspoint blog

¡Feliz Navidad!

Hoofdblogger: Sanne

sunny 30 °C
View Zuid-Amerika on Sanne.A's travel map.

Het deed toch wel een beetje pijn hoor: vlak voordat ik het vliegtuig instapte keek ik nog één keer om me heen. Knalblauw water, besneeuwde bergtoppen: het einde van de wereld! Maar ik had er toch vooral heel veel zin in om te vertrekken. Op naar de stad waar we al zo lang naar uitkeken en waar we zoveel over gehoord hadden, en vooral de stad die wel leuk móest zijn aangezien we er de komende twee maanden zouden blijven: Buenos Aires!

Na flinke turbulentie met het opstijgen (wat wil je met het onstuimige weer in vuurland) was het totaal onwerkelijk om drieëneenhalf uur later te landen in een heet en benauwd Buenos Aires. Na flink wat miscommunicatie (een man die ons bij elke voorbijgaande bus uitgebreid ging vertellen waar die allemaal heen ging, om het vervolgens onmogelijk te maken daadwerkelijk in te stappen: grrrr) belandden we in een overvolle stadsbus, die ons in twee uur voor een cent of 30 naar hartje BA bracht. Het was krap, heet en ik zweette me rot, maar stiekem zag het er buiten allemaal prima uit. Geen compleet verrotte buitenwijken in ieder geval!

We hadden voor twee nachten een hostel in de wijk San Telmo. De wijk waarin ook ons appartement ligt en die bekend staat om de bohemian sfeer en de zondagse antiekmarkt. San Telmo was lang geleden de plaats waar de rijke mensen woonden, maar die vertrokken allemaal na een gele koortsepidemie. Later is de wijk weer opgebloeid omdat vele kunstenaars zich er vestigden. Het ziet er dus niet gelikt en modern uit als vele andere wijken in de stad (palermo, recoleta, puerto madero), maar is wat ons betreft één van de leukste plekken om een tijdje in te verblijven.

Afgelopen zondag mochten we ons appartement in. Het is geen geweldig mooi appartement, en de meubels zien er eerlijk gezegd stuk voor stuk niet uit. Maar het is wel functioneel: airco, goede douche, prima bed, tv met filmzenders, koelkast. Wat vooral geweldig is aan ons appartement is de ligging. Midden in San Telmo dus. Met niet alleen alles wat je nodig hebt binnen 100 meter van ons vandaan (supermarkt, verse groentemarkt, bakker, kaaswinkel, viswinkel, kapper) maar vooral heel veel leuke dingen meteen om de hoek! Zo zijn er talloze hippe cafeetjes en restaurantjes. Alleen al op ´ons kruispunt´ bevinden zich een aardig cafeetje, een hip restaurant en een heuse sushizaak. Een blok bij ons vandaan begint ook de zondagse antiekmarkt en weer een blok verder ligt Plaza Dorego: het hart van San Telmo waar je heerlijk op een terrasje kan zitten en dat zondags verandert in een spontane openlucht tangoshow! En al dat leuks en functioneels vlak bij ons eigen stekkie is eventjes heel erg lekker!

Imagen_018__Large_.jpg
Ons kruispunt
Imagen_027__Large_.jpg

Imagen_025__Large_.jpg

En zo is het. Het is heerlijk om na een dag rondlopen gewoon naar huis te kunnnen gaan en even uit te puffen. Zeker als er een lieter bier in de koelkast ligt die je voor een halve euro bij de supermarkt om de hoek hebt gekocht. Dit is echt de manier om een stad te leren kennen!

We hebben eerlijk gezegd nog niet bijster veel van de stad gezien tot nu toe. Het is hier warm: rond de 30 graden met gevoelstemperaturen van richting de 40. Grijze benauwde dagen stapelen zich op tot gigantische regen- en onweersbuien om het vervolgens even wat aangenamer te maken met hier en daar wat blauwe lucht. En dat is even wennen! Korte wandelingetjes over straat laten je al snel in het zweet baden en dan is het gewoon even heel verleidelijk om je terug te trekken in je eigen appartementje! We zijn dus grotendeels bij ons in de buurt blijven hangen.

Microcentro, of het ´centrum´ - als je dat zo kan noemen, want BA bestaat eigenlijk uit heel veel wijken die elk hun eigen centrum hebben en hun eigen winkelstraten etc. - is ongeveer een kwartiertje lopen en bestaat uit vele mooie Hausmann-stijl (als in Parijs) gebouwen, met veel groen en vooral héél véél mensen. Ik zit er ernstig aan te twijfelen of Florida (dé winkelstraat) niet de grootste concentratie MacDonaldsen heeft die ik ooit gezien heb!

Er zitten niet alleen heel veel McDonaldsen, maar ook alle andere dingen die in het échte centrum van een stad thuis horen in Microcentro. Bijvoorbeeld het regerings- en parlementsgebouwen, het zaken- en financiële centrum, grote theaters, rechtbanken en een kathedraal. Ik vind het dan ook echt de uitstraling hebben van het centrum van een megastad. Dat is niet meer dan terecht natuurlijk, want Buenos Aires is enorm.

Imagen_003__Large_.jpg

Imagen_013__Large_.jpg

Gisteren zijn we Palermo gaan verkennen. Deze wijk is gigantisch, en bestaat eigenlijk uit zeven afzonderlijke wijken. Je moet eerst een redelijke tijd de metro in om er te komen (wat 20 cent kost, dus maakt niet uit), en dan ben je in het meest rijke, schone en hippe gedeelte van Buenos Aires. We liepen eerst door het gigantische parken-complex (Japanse tuin, Andalusische patio, meertje met waterfietsen, rozentuin, etc.) om vervolgens naar het MALBA te gaan, een museum voor moderne kunst. Er was een grote tentoonstelling over Andy Warhol, wat vrij relaxed was. Daarna zijn we een gigantische wandeling gaan maken door de verschillende delen van Palermo. We hebben de meest decadente huizen gezien, afgewisseld door enorm hippe winkelcentra waar ik toch echt geen betaalbare kleren kon vinden. We keken vooral onze ogen uit naar de ´hipheid´ van Palermo. Zonder enige twijfel is die het hipste wat we tot nu toe gezien hebben in Zuid-Amerika en het is niet alsof Rio ook maar in de buurt komt! Palermo is dan ook de wijk waar je heen gaat om uit te gaan en om lekker te eten. Wij deden dit in een midden-oosten restaurant waar ook eens iets anders geserveerd werd dan vlees, pasta en pizza.

Ik wilde dit blogje eigenlijk de dag voor kerst online zetten, maar internet werkte op dat moment niet zo mee. Ik ben nu dus ook zeker te laat om jullie allemaal nog een ¡Feliz Navidad! te wensen. Dus bij gebrek aan beter: nog een hele fijne tweede kerstdag, en alvast een heel gelukkig 2010 allemaal.

Kerst is hier wel een tikkeltje anders dan thuis. Ten eerste is het hier bloedheet. Helaas geen strandweer-heet, maar benauwd grijzig heet. Ook is kerst hier amper commercieel te noemen. Je ziet bijna geen versiering en op TV wordt je er ook niet mee doodgegooid. Als ik de bronnen op internet mag geloven is kerst hier vooral een familieaangelegenheid. Kerstavond is veruit het belangrijkste deel van de kerst, met vuurwerk om twaalf uur en daarna gaan veel mensen uit tot in de vroege uurtjes. Op eerste kerstdag gaan veel mensen nog uitgebreid lunchen en dat was het dan wel weer. Geen tweede kerstdag hier dus, het feest is hier alweer voorbij.

Het was wel wat lastig om hier als buitenlanders dus echt goed kerst te vieren: we kennen nog helemaal geen mensen hier en uit eten gaan met kerst is onbetaalbaar. Wij hebben dus maar heel gewoon thuis gekookt op beide dagen. We zijn om twaalf uur nog een rondje gaan lopen om naar het vuurwerk te kijken, maar helaas was dat niks vergeleken met Nederlands met oud en nieuw. Ook het ´keihard stappen´ viel best wel een beetje tegen. De meeste clubs en barren waren hartstikke gesloten. We hebben het toch nog tot een uur of drie kunnen rekken en hebben op eerste kerstdag dus vooral uitgeslapen en films gekeken op tv.

´s Middags hebben we nog de wijk Puerto Madero bezocht. Een hele hippe, beetje klinische wijk, vlak bij ons vandaan. Vroeger was dit gebied een haven. Toen de haven zich naar het noorden verplaatste kwam een gigantisch gebied braak te liggen. Dit is nu grotendeels een natuurreservaat met heel veel vogels. Het ziet er enorm exotisch uit, met heel onwerkelijke overblijfselen van fabrieksschoorstenen er tussen door. Daar gaan we binnenkort zeker eens beter rondkijken. Het gedeelte dat het dichtst bij de stad ligt is nu dus een hele nieuwe wijk, met een fijne boulevard vol restaurantjes en cafés waar je lekker rond kan lopen. De porteños (mensen uit BA) vonden het blijkbaar ook een prima kerst-bezigheid om daar rond te hangen, muziek te maken en te BBQen.

En nu is de kerst hier dus alweer over. Maar snel eens kijken of dat stappen beter gaat lukken met oud en nieuw. Eet smakelijk nog allemaal vandaag!

x
Imagen_005__Large_.jpg

Posted by Sanne.A 11:02 Archived in Argentina

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Wow. Dit klinkt allemaal heel erg geweldig en de foto's bevestigen mijn ideaalbeeld van Buenos Aires echt compleet. Het lijkt me inderdaad heel fijn om even een tijdje een vaste basis te hebben en de diepte in te gaan, in plaats van de breedte. Raar om zelf weer thuis te zijn van mijn twee-maanden-avontuur als jullie er net aan beginnen. Geniet ervan en ik hoop dat oud&nieuw fantastisch wordt!

x

by Nora Marie

Ha Bouke en Sanne! Op deze érg brakke nieuwjaarsdag ben in eindelijk weer helemaal bij gelezen met al jullie prachtige avonturen.
En wat lijkt het mij ook érg gaaf om je eigen stekkie te hebben in die wereldstad, dat is inderdaad echt de beste manier om het leven in een stad echt te beleven (ik wou dat ik weer in NYC zat ;-) )
Bij deze dan dus ook een heel gelukkig en mooi nieuw jaar, jullie zijn goed begonnen!
Groetjes

by Bas

Hoi Wereldreizigers, allereerst de beste wensen voor 2010 en dat je nog maar veel mooie reizen samen mag maken. Maar voorlopig heb je een time-out in BA. Dat lijkt me heel geweldig. Een poos in zo mooie stad te wonen. Een eigen stekkie te hebben heerlijk. Zo kan je mooi de stad leren kennen en ons van mooie verhalen voorzien. Daar verheug ik me al op.
Groetjes vanuit Limburg

by ineke

Hoi,

Ten eerste het allerbeste voor 2010! Hoe was de jaarwisseling in BA? Bij ons was het rustig, maar in NL was het onrustig! Maar wat wil je ten tijde van een economische crisis, waar een record bedrag aan vuurwerk is afgestoken (het illigale niet meegeteld. Seguir disfrutando y hasta pronto!!

Lies en Andrew

by Lies en Andrew

Geen witte kerst voor jullie dus, jammer maar helaas! Vette foto van 'jullie' kruispunt trouwens, is jullie huis echt het enige gele of is er flink gephotoshopt?! Ziet er goed uit in ieder geval! En nog een feliz ano nuevo natuurlijk! xxx

by Anouk

Wij wensen jullie een heel mooi 2010! We hopen dat het feest geslaagd was! Sneeuwstorm met vuurwerk in Maastricht was super! Maar stiekem natuurlijk berejaloers op zomerse temperaturen...Enjoy! Liefs, Hans & Manon

by Non

Leuke blog! ben serieus aan het overwegen om een weeken over te komen :) laat je nog weten!

by Afke

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint